top of page

Acerca de

AİHM Başvuru ve Yargılama Usulü

pexels-picjumbocom-461077.jpg

1. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İçtüzüğü, diğer kaynak metinler, başvuru formu hazırlanmadan mutlaka bakılması gereken uygulama talimatları.  

2. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nedir, ne değildir, yapısı ve işleyişi, karar alma süreçleri nelerdir, nasıldır?

3. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurusunun incelenme aşamaları, süreler, karar çeşitleri, itiraz yolları. Dostane çözüm ve tek taraflı bildirim kavramları, usul işlemleri ve karar alma aşamaları. 

4. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvuru formu, şekil şartları, hazırlanması, başvurucunun hukuki kişiliği, birden çok başvuru veya başvurucu bulunması halinde yapılması gerekenler, başvurucunun isminin gizli tutulması talepleri vb. konular. 

5. Başvuru formunun doldurulması, ekleri, imzalar, gönderilme öncesi yapılması gerekenler, son kontroller ve gönderilmesi.  

6. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yazı işleri ile iletişim, başvuru sonrası süreçler, dosya takibi. 

7. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) elektronik iletişim portalı eComms İşleyişi, nasıl kullanılacağı. 

8. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurularında dil kullanımı, avukat ile temsil, zorunlu haller, istisnalar. 

9. Başvuru yapılmasından sonraki aşamalar, başvurunun Hükümete görüş alınmak üzere tebliği, tebliğ çeşitleri, tebliğ aşamasında usul işlemleri, görüşlere cevap süreçleri, uyulması gereken olmazsa olmaz kurallar. 

10. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) maddi ve manevi tazminat ile yargılama giderleri nasıl ve ne zaman talep edilmeli? Şekil şartları, esasa ilişkin kurallar. 

11. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurusuna giden yolda iç hukukta nelere dikkate edilmeli, iç hukuk yollarının tüketilmesi kavramı, başvuru süresi, başlangıç ve bitiş zamanı. 

12. Anayasa Mahkemesi (AYM) bireysel başvuru ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurusu ilişkisi. 

13. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı sonrası süreçler, kararların uygulanması, genel tedbirler, özel tedbirler. 

14. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ihtiyati tedbir başvurusu yapılabilir mi? Yapılırsa nasıl yapılır? 

15. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) internet sitesi, kararlar veri tabanı ve kullanılması. 

16. Adli yardım talepleri. 

17. Davaya müdahale, 3. kişiler. 

18. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargılamasında "ikincillik" kavramı, avukatların rolleri ve 15. Protokol ile getirilen değişiklikler.

bottom of page