top of page

Acerca de

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)

karakis hukuk1.jpg

Büromuz özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruları alanında uzmanlaşmıştır. AİHM başvuru yolu bir hakkın elde edilmesi bakımından başvurulacak en son çaredir. Bu bakımdan başvurunun hem şekil hem de esas bakımından iyi hazırlanması hayati önemdedir. 

AİHM, yapılan başvuruların öncelikle şekil bakımından gerekli koşulları taşıyıp taşımadığını incelemektedir. AİHM başvuruları AİHM’in kendine has başvuru formu ile yapılmak zorundadır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gönderilecek başvuru formundaki en küçük bir eksiklik başvurunun daha incelenmeden idari olarak reddedilmesi sonucunu doğurabilmektedir. Eksikliği tespit etmeniz veya AİHM'in başvurunuzu eksiklik sebebiyle reddetmiş olması durumunda ise sadece o eksikliği tamamlamanız yetmemekte, eksiklik de giderilmiş olduğu halde ve nihai karar tarihinden itibaren başvuru süresinde yeni bir başvuru yapmanız gerekmektedir.

 

İçerik ve esas bakımından ne kadar haklı olursanız olun, davanız ne kadar dinlenilebilir olursa olsun, usulüne uygun bir başvuru formu ile başvuru yapılmamışsa o başvurunun başarı şansı neredeyse yoktur (çok olağanüstü haller hariç).

  

AİHM başvurusu için Mahkemenin internet sitesi önemli bir kaynaktır. Eğer kendiniz başvuru yapmak isterseniz, bu siteye göz atmak yararınıza olacaktır. AİHM başvuruları hakkında bilgi veren farklı internet sitelerinden yararlanmak isterseniz, bu sitelerdeki bilgilerin güncel olduğundan emin olmanız gerekir.

Bir Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvuru formunda doldurulması gereken 74 alan vardır. Bu alanlardan sizinle ilgili olan her alanı mutlaka doldurmalısınız. 

Eğer avukat aracılığıyla başvuruluyorsa, başvurunun kim tarafından (gerçek veya tüzel kişi) yapıldığına bağlı olarak mutlaka başvuru formunun 3. sayfasına (gerçek kişi) veya 4. sayfasına (tüzel kişi), hem başvurucu hem de vekili ıslak imza atmalıdır. Avukat olarak müvekkili adına başvuru yapan meslektaşlarımızın noter vekaletnamesi eklemesi yeterli değildir, zaten beklenmemektedir de. AİHM başvurularında bir avukata vekâletname  verme (olağanüstü istisnai hallar hariç)1 sadece başvuru formu aracılığıyla yapılmaktadır.  

Başvurunun kimin tarafından yapıldığına bağlı olarak (kendisi veya vekili) başvurucu veya vekili AİHM başvuru formunun son sayfasını da mutlaka imzalamalıdır. İmzalanmaması red sebebidir (bu konuda Uygulama Talimatına bakabilirsiniz).

Başvuru formunda hangi ülkeye karşı başvuru yapıldığı 2. sayfada işaretlenmelidir. Aksi halde başvurunuz reddedilebilir.  

AİHM İçtüzüğü ve Başvurunun Yapılmasına Dair Uygulama Talimatına göre, ancak usulüne uygun doldurulmuş bir başvuru formu başvuru süresini keser (başvuru süresi 1 Şubat 2022'den itibaren yapılacak başvurular için 4 aya indirilmiştir). Başvuru süresi ile ilgili önemli bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. 

Bunun anlamı şudur; eğer başvurunuzu sürenin son günlerinde yapmışsanız ve başvuru formu AİHM İçtüzüğünün 47. maddesinde ve Uygulama Talimatında yer alan şartları karşılamıyorsa, süre kesilmez, işlemeye devam eder.  

AİHM size başvuru formunuzda eksiklik olduğuna dair mektup gönderdiğinde halen başvuru için süreniz varsa yeniden tam ve eksiksiz bir başvuru yapmanız gerekir. Eğer AİHM sizden açıkça istememişse, eski başvurudaki eksiklikleri tamamlamak kesinlikle yeterli değildir. 

AİHM'in her yıl İçtüzük 47. madde eksiklikleri sebebiyle reddettiği başvuru sayısı oranı toplam başvurulara göre yaklaşık % 20-30 civarındadır. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine nasıl başvuru yapılacağına dair daha geniş bilgi için AİHM Başvuru ve yargılama usulü sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

(1) AİHM başvurularında hangi hallerde istisnalar olabileceği ve başvurunun nasıl yapılabileceği ile ilgili olarak, tarafımdan Türkçeye çevrilmiş olan "Başvurunun Yapılmasına Dair Uygulama Talimatı'na bakabilirsiniz. Uygulama Talimatı'na ulaşmak için tıklayınız.   

 

bottom of page