top of page
  • Av. Şefik Karakış

AİHM başvuru formuna sayfa eklenebilir mi ?

AİHM başvuru formunda, başvuru hakkındaki açıklamaların formda bunun için ayrılan alannlara sığmaması halinde forma sayfa eklenebilir mi?

Bu soruya olumsuz cevap vermek gerekir. Yani formun kendisinde olay anlatımı ve şikâyetleri daha da genişletmek amacıyla sayfaların yetmediğini düşünerek AİHM başvuru formuna sayfa eklemek İçtüzük 47. madde uyarınca bir red sebebidir.


Sayfa ekleme yasağının tek istisnası yukarıdaki görselde yer alan açıklamada olduğu gibi (kaynak AİHM) forma eklenen belgelerin listesi ile ilgilidir (aşağıda açıklanacak).


AİHM başvuru formunda olayların anlatımı ve şikâyetler için ayrılan alan 3+2 sayfadır. Başvurucular (ve bazen avukatlar) bu alanların olayları ve şikâyetleri açıklamakta yeterli olmadığını düşünerek (Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru formunda olduğu gibi) forma sayfa eklemektedirler. Örneğin olaylar sayfasını çoğaltarak 4 veya 5 sayfaya, şikâyetler sayfasını da çoğaltarak 3 veya daha fazla sayfaya çıkarmaktadırlar. Bu durum yasaklanmıştır ve İçtüzük 47. madde uyarınca bir idari red sebebidir.


Sayfa eklenmeyeceğini bilen başvurucular ise farklı bir şekilde sayfa aşımı yapabilmektedirler. Bu şu şekilde gerçekleşmektedir: AİHM kurallarına göre İçtüzük 47. madde) başvuru formuna gerektiğinde 20 sayfaya kadar ek açıklama eklenebilmektedir. Bazı başvurucular AİHM tarafından tanınan ek 20 sayfaya kadar açıklama iznini farklı yorumlayıp bu sayfalarda, başvuru formunda açıklamaya başladıkları olay anlatımına veya şikâyetlere devam etmektedirler. Veya formda dile getirmedikleri şikâyet(ler)i bu ek sayfalarda dile getirmektedirler. Örneğin formda 3., 5. ve 6. maddeden şikâyet sunmakta, ek açıklamalarda da 7., 8. 10. madde vb. devam etmektedirler. Böyle bir yol izlenirse bu da sayfa aşımı olarak değerlendirilecek ve başvuru idari olarak reddedilecektir.


Peki nasıl bir yol izlenmeli?


AİHM başvuru formu (bu yazı tarihinde) halen 13 sayfadır.


Öncelikle belirtmek gerekir ki, bu konuda uzman birisi, eğer başvuru konusu çok karmaşık değilse, 3 sayfada olayları, 2 sayfada da şikâyetleri çok rahatlıkla özetleyebilmektedir. Dolayısıyla herhangi bir ek açıklamaya gerek kalmamaktadır.


Ancak başvuru konusu olayın çok karmaşık olduğunu düşünüyorsanız ve şikâyetlerinizin formda ayrılan alana sığımayacağı endişeniz varsa, bu alanlara olayların ve şikâyetlerin tamamının özetini yazabilir, bunları (başka hiçbir ek olay veya şikâyet unsuru eklemeksizin) 20 sayfaya kadar hak tanınan ek açıklamalarda genişletebilirsiniz.

Ancak bu konu çok hassastır ve başvurucuların dikkat etmesi gerekir. Eğer olay anlatımına veya şikâyetlere formda başlayıp, bu ek sayfalarda devam ederseniz veya formda yer almayan bir şikayeti bu ek açıklamalarda dile getirirseniz bu durum AİHM tarafından sayfa aşımı olarak değerlendirilmektedir.


Ek 20 sayfalık açıklamalarda da bazı kurallara uymanız gerekir. Bu konudaki kurallar AİHM İçtüzüğü 47. maddede sıralanmıştır.


Uygulamada çok sık karşılaşılan bir başka durum da şudur: Bazı başvurucular başvuru formunda olayların anlatıldığı yerde de şikâyet sunmaktadır. Şikâyetler için ayrılan alanın 2 sayfa olması sebebiyle olay anlatımında şikâyet sunulması sayfa aşımı olarak değerlendirilebilir. Bu konuda da dikkatli olunmasını salık veririm.


Başvuru formuna sayfa eklenebilecek tek yer ise formun 12. sayfasıdır. Ancak burada da çok temkinli davranmak gerekir. Yukarıdaki görselde de görüleceği gibi, eğer forma eklediğiniz ek belgelerin listesi 25'i geçerse (formun 12. sayfasında bu sayıda ek listesi vardır), başka bir sayfada ek listesine devam edebilirsiniz. Ancak bu konu da teknik bir konudur ve ek liste sunulması konusunda tedbirli ve temkinli davranmak yerinde olur.

bottom of page